Események
Már
7
csü
A „Fényszilánkok és Ékes jelek” c. vándorkiállítás Füleken
Már 7 @ 16:30 – máj 10 @ 17:00
A „Fényszilánkok és Ékes jelek” c. vándorkiállítás Füleken

2019. március 7-én nyílik a „Fényszilánkok és Ékes jelek” c., káprázatos fényhatású üvegmozaik képeket és kézzel készített ékszereket bemutató vándorkiállítás a füleki Városi Honismereti Múzeumban.

A tárlaton szereplő üvegmozaikok alkotója Molnár Rozália, a Délnyugat-Szlovákiában elő, eredetileg rajz és zene szakos pedagógusként dolgozó, képzőművész.  Műveinek egyik – játékos színekben tündöklő – része a mesevilágról alkotott képeinket testesíti meg, a másikban mély hitvallása és Isten iránti bizalma tükröződik vissza a szimbólumokkal ellátott mérsékeltebben színezett képeken. Ábrázolásai a legnemesebb emberi erényeket, a szeretetet, tiszteletet és a segítőkészséget hirdetik. Gyakran megjelenő motívumként szerepel a gyökereivel földbe kapaszkodó fa, amely a mennyei ég és a földi világ összekapcsolását szimbolizálja. Üvegmozaikjai által a közönség elé tárja saját belső világát, melyet a mindennapi imák és elmélkedések töltenek ki.

Az „Ékes jelek“ szókapcsolat a kiállítás másik részére, Valacsay Olga kézműves ékszerkészletére, vonatkozik. A csallóközi származású alapiskolai nevelőnő fokozatosan jutott el az ékszerkészítéshez. Többféle technikát kipróbált és művelt, amelyeket gyerekeknek is tanított táborokban és rendezvényeken, kézműves oktatások keretén belül. A tárlaton színekben és formákban egyaránt bővelkedő, főként csiszolt üveggyöngyökkel ékesített kiegészítők láthatók. Az alkotó gyakran személyre szabottan, ruhához mérten tervez, emelve az ékszert viselő egyén természetes szépségét.

A megnyitón, amely 16:30 órakor veszi kezdetét, elhangzik Molnár Xénia színművész szavalata, valamint prózarészletet ad elő Molnár Rozália kisfia, Hunor. A gyűjtemény 2019. május 10-ig tekinthető meg.

ápr
16
ked
A Gombaszögi pálos kolostor nyilvános ásatása 2019
ápr 16 @ 08:00 – máj 1 @ 18:00
A Gombaszögi pálos kolostor nyilvános ásatása 2019

Szereted a történelmet, mindig is érdekelt a régészet, vagy csak kíváncsi vagy rá, hogy milyen középkori kincseket rejt a föld? A gombaszögi romok 453 éve várják, hogy valaki végre feltárja őket!

Április 16 – május 1. közt minden nap 8:00 – 18:00 óra között módodban áll, hogy hozzájárulj e középkori, monumentális templom és környezete feltárásához, mely hajdan az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend leggazdagabb gömöri klastroma volt.

A Kassai Műszaki Egyetem, az ELTE Régészeti Tanszéke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az esztergomi Balassa Múzeum szakértőinek és hallgatóinak a bevonásával zajló ásatásra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szállást és napi háromszori étkezést az ikonikusnak számító helyszínen biztosítunk. Ezen kívül tematikus előadásokkal és a kolostorhoz kapcsolódó gömöri helyszínekre szervezett exkurziókkal is készülünk. Esténként pedig a helyi söntésben gondoskodnunk a résztvevők vendéglátásáról.

A tavalyi etap egy 17 x 6,5 méteres templomhajót, benne középkori freskókat, faragott kődíszeket és több tucatnyi színesfém és kerámia leletet tartogatott a számunkra. Idén a feltárást a templom szentélyével, a kolostor udvarával és hajdani végművével folytatjuk. Utóbbiból egy nyolcszögletű bástya már most is látható.

Érdemes tudni, hogy egy olyan helyszínről van szó, melyet az elmúlt századokban sosem kutattak. 452 év után a tavalyi volt a terület első feltárása, egy olyan példás értékmentés, amelyre a szakértők az 1970-es évek óta vártak, s amelyre a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői több éve intenzíven készültek. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Kormány jóvoltából a területet a Sine Metu (Félelem Nélkül) Polgári Társulás megvásárolta, így, a szükséges hatósági engedélyeket beszerezvén, az utolsó akadályok is elhárultak a kutatás útjából. Mordovin Maxim, az ELTE magyar középkorra szakosodott régésze, valamint Peter Tajkov és Rastislav Rusnák kassai régészek felügyelete mellett kezdődhet meg a munka, melyet nagyjából két hetes helyszíni előkészítés előz majd meg.

A kolostorról és a tavalyi feltárás eredményeiről bővebben:
https://www.youtube.com/watch?v=quw7YlNEDv8&t=3s

Ha kedvet kaptál, nincs más hátra, mint hogy az eseményre visszaigazolj és részvételi szándékodat jelezd Kocskovics Péter kollégánknál a facebookon, emailben (info@gombaszog.sk) vagy a +421 944 104 494 -es telefonszámon. Mindenkit szeretettel várunk!

ápr
17
sze
Fürdőélet a 19. századi Gömörben
ápr 17 @ 15:00 – Sze 30 @ 17:00
Fürdőélet a 19. századi Gömörben

Április 17-én, szerdán 15.00 órai kezdettel szervezik meg a Fürdőélet a 19. századi Gömörben című kiállítás megnyitóját a rimaszombati Gömör – Kishont Múzeum kiállítóterében. A kiállítás kurátora Kerényi Éva. A tárlat szeptember 30-ig látható.

ápr
18
csü
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének vándorkiállítása Füleken
ápr 18 @ 16:30 – máj 12 @ 17:00
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének vándorkiállítása Füleken

Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a XVIII. Nemzetközti Magyar Fotószalon Kiállításának megnyitójára, amelyre 2019. április 18-án, 16:30 órakor kerül sor a füleki vár Bebek-tornyában. A válogatás 2019. május 12-ig tekinthető meg.

ápr
25
csü
Boldogságóra képzés pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak Otrokocson
ápr 25 @ 09:30 – 15:00
BOLDOGSÁGÓRA KÉPZÉS PEDAGÓGUSOKNAK ÉS ÓVODAPEDAGÓGUSOKNAK
IDŐPONT: 2019. április 25.  9.30- 15.00 óráig

HELYSZÍN: ÓVODA OTROKOCS /MŠ OTROČOK/

A TOVÁBBKÉPZÉS CÉLJA:

– a pedagógusok érzelmi intelligenciájának és pozitív gondolkodásának fejlesztése, a pozitív pszichológia eredményeit a tanításban felhasználó „boldogságórák” módszertanának elsajátíttatása,

– a pedagógusok megismertetése a Boldogságórák témaköreivel, azok elméleti hátterével és az órák gyakorlati megvalósításával,

– ismerjék meg az órákon használható tanulásszervezési módszereket, a kézikönyveket, a programhoz készített segédanyagok lehetőségeit, használatát,

– holisztikus pedagógiai módszerek, és a boldogságórák gyakorlatainak segítségével megerősödjön a résztvevők személyes és szakmai tudatossága, fejlődjön az érzelmi intelligenciájuk, önismeretük, növekedjen stressz tűrő képességük.

A továbbképzési nap a résztvevők számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

LOTZ Trió koncert a füleki vár Bebek-tornyában
ápr 25 @ 17:00
LOTZ Trió koncert a füleki vár Bebek-tornyában

A Füleki Vármúzeum koncertkínálatának következő eseménye a Mozart csodás basszetkürtje cimű zenei előadássorozat lesz a Lotz Trio előadásában.

A Lotz Trio formációt a Pozsonyban és Bécsben munkálkodó Theodor Lotz (1746–1792) fenomenális hangszerkészítőről nevezték el. A Krasznahorka várából származó Lotz basszuskürt hangszermásolatain a világhírű Wolfgang Amadeus Mozart, valamint Družecký Juraj és Piaček Marek szlovák zeneszerzők darabjait adják elő.

A trió tagjai, Robert Šebesta, Ronald Šebesta és Igor Františák előadóművészek 2019. április 25-én 17:00 órakor lépnek fel a füleki vár Bebek-tornyának ötödik emeletén. A koncertet a Szlovák Művészeti Alap támogatta. A belépés ingyenes.

XXVIII. Tompa Mihály Országos Verseny
ápr 25 @ 18:00 – ápr 27 @ 22:00
XXVIII. Tompa Mihály Országos Verseny

A XXVIII. Tompa Mihály Országos Verseny döntőjének műsora:

2019. április 25. – csütörtök
18.00 – Koszorúzási ünnepség Tompa Mihály köztéri szobránál
19.00 – A XXVIII. TMOV ünnepélyes megnyitója a színházteremben / Emlékezés Kiss Péntek Józsefre / Szarka Tamás, Kossuth-díjas előadóművész zenés irodalmi műsora

2019. április 26. – péntek
8.00 – Döntők
I. kategória / vers, próza (gömbterem)
II. kategória / vers, próza (esztrádterem)
III. kategória / vers, próza (balett-terem)
IV. kategória / vers, próza (bábterem)

13.30 – Döntő
V. kategória / vers, próza (bábterem)

14.00-tól városnézés kisvonattal (indulás 14.00, 15.00 órakor a kultúrház elől)
14.00 – VII. kategória – lírai színpadok seregszemléje (esztrádterem), utána szakmai értékelés

17.30 Ajándékműsor a VI. kategória versenyzőinek:
– Más tollával… Varga Richárd zenés verses műsora (balett-terem)
– Ajándékműsor pedagógusok, felkészítők részére: Csáky Pál: Hit és illúzió – a Boráros Színház előadása (bábterem)
– Foglalkozások a kisebbeknek Varga Lia vezetésével (gömbterem)
19.00 A padlás – a Komáromi Jókai Színház előadása (színházterem)

2019. április 27. – szombat
8.00 – a VI. kategória (verséneklők) döntője (színházterem)
9.00 – Nyilvános szakmai értékelések:
– I. kategória / vers, próza (gömbterem)
– II. kategória / vers, próza (esztrádterem)
– III. kategória / vers,próza (balett- terem)
– IV.-V. vers, próza (bábterem)

10.00 – Kézművesfoglalkozás kisebbeknek a Művelődési Ház előcsarnokában
14.00 – Nyilvános szakmai értékelés: VI. kategória – verséneklők (gömbterem)
15 .30 – A szép és a szörnyeteg – a Nektár Színház mese előadása (színházterem)
19.00 – Mindenki színpada: Eredményhirdetés, díjkiosztó gálaműsor

Kapcsolódó rendezvény: Kiállítás a XVIII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny díjnyertes munkáiból.

ápr
26
pén
X-Faktor meghallgatás Rimaszombatban
ápr 26 @ 13:00
X-Faktor meghallgatás Rimaszombatban

Április 26-án Rimaszombatban tartanak meghallgatást az X-Faktor produkció keretein belül. A meghallgatás 13.00 órától kezdődik a Tompa Mihály Alapiskolában.

Író-olvasó találkozó Dr. Jozef Klindával a Füleki Városi Könyvtárban
ápr 26 @ 16:30
Író-olvasó találkozó Dr. Jozef Klindával a Füleki Városi Könyvtárban

A Füleki Vármúzeum szeretettel vár mindenkit a következő író-olvasó találkozóra, melynek vendége Dr. Klinda Jozef, számos helytörténeti és tudományos kiadvány szerzője lesz. A beszélgetésre 2019. április 26-án, 16:30 órától kerül sor a városi könyvtárban.

 

Táncház a Parapács zenekarral Tornalján
ápr 26 @ 19:00
Táncház a Parapács zenekarral Tornalján

Táncház a Parapács zenekarral Tornalján április 26-án, pénteken. Táncoktató Nyíri Gábor és táncpartnere. A belépés díjtalan!

Helyszín: A Tornaljai Tompa Mihály Városi Művelődési Központ
Figyelem: Gyermek foglalkozás 19:00 órától, felnőtt táncház 20:00 órától!

A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztériuma – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő anyagi támogatásával kerül megrendezésre a Csoóri Sándor Programon keresztül.

ápr
27
szo
Gasztrofesztivál Várhosszúréten
ápr 27 @ 08:00 – 18:00
Gasztrofesztivál Várhosszúréten

A Gömöri Kézműves Társulás április 27-én, szombaton 8.00 kezdettel szervezi meg a Gasztrofesztivált a várhosszúréti Kézművesház udvarán. 

Reggel kezdődik a főzőverseny, majd 9:00-kor nyit a kézműves és őstermelői piac, a gyerekek pedig a kézműves játszóházban szórakozhatnak. A fesztivál látogatóit magyaros ízek – gulyás, pörkölt, halászlé várják, minden étel megkóstolható, egy kóstolás ára 50 cent.

ápr
30
ked
Gasztrokulturális fesztivál Rozsnyón
ápr 30 @ 10:00 – 19:00

A Csemadok Rozsnyói Alapszervezete, Rozsnyó város és Magyarország Kassai Főkonzulátusa április 30-án, kedden 10.00 órai kezdettel szervezi meg a Gasztrokulturális fesztivált Rozsnyó főterén.

A 10.00 és 19.00 óra között zajló eseményen hagyományos, egyedi készítésű magyarországi és szlovákiai kézműves termékek, őstermelői élelmiszerek bemutatásával és árusításával, valamint gazdag kulturális programmal várják az érdeklődőket.

máj
4
szo
Edda koncert Tornalján
máj 4 @ 19:00
2019. május 4-én, szombaton 20.00 órától a tornaljai Zoltán-kertben ad koncertet a legendás Edda Művek rockzenekar. Belépő elővételben 15 euró, helyszínen 18 euró. Kapunyitás 19.00 órakor. 

máj
9
csü
Döbrentey Ildikó és Levente Péter előadása Rimaszombatban
máj 9 @ 17:30
Döbrentey Ildikó és Levente Péter előadása Rimaszombatban

A Pósa Lajos Társaság által szervezett Légy Lámpás előadás-sorozat következő előadása 2019. május 9-én, 17:30 órától lesz a rimaszombati Csillagházban.

Dátum: 2019. május 9. (csütörtök)
Döbrentey Ildikó és Levente Péter
LELKIDERŰ-GYAKORLATA
Minek a nő? Minek a férfi?
Minek a házasság ? Minek a család?
Minek a nemzet ? Minek az ünnep? címmel
Az előadást követően dedikálással egybekötött könyvvásárt tartanak.
jún
28
pén
Tűzvihar – Omega koncert Kecsőben
jún 28 @ 18:00

2019. június 28-án, pénteken este a kecsői Aréna színpadán ad koncertet a legendás Omega zenekar, akik legújabb turnéjuk keretében látogatnak el Felvidékre. Az est vendége a rozsnyói Pál-Baláž Karmen és együttese. Kezdés 20.00 órakor, kapunyitás 18.00 órakor. Belépő 25 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

ATEMPO.sk

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. A sütikről bővebben az Általános felhasználói feltételek oldalon tájékozódhat.

Bezárás