Szent László királyra emlékeztek Sajószentkirályon

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +A nyári háromnapos Szent István király tiszteletére rendezett ünnepség után múlt szombaton ismét ünnepeltek a sajószentkirályiak. Ezúttal Szent László király tiszteletére rendeztek kiállítást.

A 2017-es évet Szent László emlékévnek nyilvánította a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság a lovagkirály trónra lépésének 940., illetve szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

Ebből az alkalomból két külön vándorkiállítást szerveztek. Az egyik a Szent László templomok freskóit mutatja be, a másik, amely Sajószentkirályra érkezett, Szent László életét, kultuszát és szellemi hagyatékát ábrázolja.

A tárlat szeptember 23-án nyílt a barokk kastély nagytermében. Czibolya Gábor, a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság referense bevezető beszédében felhívta a figyelmet Szent László szerepére a magyar történelemben. Szent László volt az, akinek uralkodása alatt szentté avatták Szent István királyt. Életművében a vallás és a nemzet fogalma is hangsúlyos volt, ezzel megerősítette a kereszténységet Magyarországon.

illusztrációs fénykép

Czibolya Gábor, a Szent László Társulat elnöke beszédében megköszönte Homoly Erzsó közreműködését, akinek segítségével Sajószentkirályra is ellátogathatott a vándorkiállítás, amelyet már több mint 50 kárpát medencei helységben mutattak be.

A Szent korona mását adományozták a gömöri összetartozás jegyében

Dévény Ferenc szobrász készítette el a szent korona replikáját, amelyet Gömörpéterfala polgármestere Köböl Gyula vett át. Köszönő beszédjében elmondta, hogy a gömörpéterfali Szent Háromság templomban helyezik el a másolatot.
Az ünnepi ceremónia Szent László király teljes alakú szobrának megkoszorúzásával ért véget a kastélyudvarban.

Családi napot is tartottak a kastélykertben

Béres Ferenc, Sajószentkirály polgármestere a falusiakról sem feledkezett meg. Gulyás, sör, bor, pálinka várta a látogatókat. A kicsinyeknek pedig felfújható csúszda, ugrálóház állt a rendelkezésükre.

Az esti utcabálhoz Csongor zenélt és énekelt. Egy szám erejéig a polgármester lánya, Béres Era is beszállt a műsorba énekével.

A Szent László kiállítás még bő egy hétig, október 8-ig tekinthető meg Sajószentkirályon.

Bogdáni Renáta

 

Share.