Bérlakásokat adtak át roma családoknak Füleken

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Több fontos EU-s projektet is lebonyolított Fülek városa 2015-ben, ezek egyike a mintegy 650 ezer euró EU-támogatásból, a vasútállomás közvetlen szomszédságában felépült, roma családok részére felépített bérlakások voltak, amelyeket a napokban adtak át annak a 12 családnak, akik megfeleltek a szigorú feltételeknek.

Szlovákiában a Mezőgazdasági és Régiófejlesztési Minisztérium kezdeményezésére két ilyen bérház épült Szlovákiában, s a jelentkezőknek szigorú feltételeknek kellett eleget tenniük, így nem lehetett adóhátralékuk a várossal szemben, de követelmény volt a rendezett életvitel, s az is, hogy a kérvényezőnek  legalább egy éve legyen aktív munkaviszonya. A lakásokat csak romák igényelhették, s mintegy ötven jelentkező közül választották ki azt a tizenkét családot, akik most beköltözhettek.

A mintegy 650 ezer eurós projekt része a füleki romák felzárkóztatását segítő programtervezetnek, s ahogy Agócs Attila polgármester portálunknak elmondta, a bérlakások amellett, hogy szolid lakhatási körülményeket teremtettek 12 családnak, segítenek a szegregált környezetből kitörni szándékozó romáknak is az integrációban. Agócs rendkívül fontosnak tartja a Fülek városának ma már mintegy 30 százalékát kitevő roma lakosság felzárkóztatását, s minden lehetőséget megragadnak a helyzet javítására.

Nyáron például részt vettek egy szintén EU-s projektben (Európa a polgárokért), amelybe öt város (Fülek mellett a magyarországi Nagyecsed, a lengyel Zamość, valamint a romániai Oraviţa és Reșița)  kapcsolódott be, s a résztvevő egyesületek (Fülekről az INFO ROM Polgári Társulás) a marginalizált közösségek társadalmi problémáinak kezelésével, a roma hagyományok őrzésével és az önkéntes kezdeményezések koordinálásával foglalkoztak. Sőt ellátogattak mindegyik helyszínre, ahol a helyiek konferenciákon és workshopokon ismertették meg a vendégeket a régió problémáival. Füleken jelen volt Peter Pollák szlovák romaügyi kormánybiztos, s Ravasz Ábelnek köszönhetően bemutatkozott a Purt Polgári Társulás is. Ahogy a helyiek bemutatták a roma közösségi központjukat is. A konferencia végeztével két workshopra is sor került, az egyiken Vasik János újságíró a romákkal való együttélésnek a sajtóban megjelenő lecsapódását vázolta fel, a másikon Furugh Switzer Magyarországon élő, iráni gyökerekkel rendelkező szociológus, a kisebbségi lét kérdéseinek elismert kutatója a Meséd elnevezésű programját mutatta be, amelynek keretén belül mesék segítségével hátrányos helyzetű roma asszonyokat és rajtuk keresztül a gyerekeiket vezeti rá a rendszeres olvasásra.

jdj, fotó: a szerző és archív  
Share.