Fokozatosan felújítják a városi hivatal történelmi épületét Füleken

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Füleki Városi Hivatal épületére további rekonstrukció vár, melyre a 2016-tól tartó, fokozatosan megvalósuló, szisztematikus felújítási folyamaton belül kerül sor. Egy újabb minisztériumi támogatásnak köszönhetően néhány hét múlva további szociális helyiségek felújításába kezdenek. Az utóbbi években a város több mint 123 ezer eurót ruházott be a hivatal székhelyébe. A városvezetésnek azonban egyéb tervei is vannak a történelmi épülettel.

A városi hivatal székhelyéül szolgáló történelmi épület állapota hosszú évtizedeken át fokozatosan romlott. 2016-ban a város vezetése úgy döntött, hogy mivel az épület egyszeri teljes felújítása túl nagy terhet róna a városra, lépésről lépésre fogja azt helyreállítani. Agócs Attila polgármester elmondása szerint az első lépések elsősorban a polgárok és a hivatalnokok érdekében történtek. „Az első szakaszban ügyfélfogadó központot hoztunk létre. Hatékonyabbá akartuk tenni ezzel a polgárok részére nyújtott szolgáltatásainkat. Az idő múltán kijelenthetjük, hogy sikerült“ – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy azelőtt a hivatalos ügyek intézése a polgárok szempontjából nézve bonyolult volt. A helyiségek felújításába és a berendezések megvásárlásába az önkormányzat a saját költségvetéséből akkor közel 28 ezer eurót invesztált.

Az első szakaszt követően az ügyfelek részére fenntartott földszinti, majd az emeleti szociális helyiségek felújítására irányult a figyelem. „Nagyon rossz állapotban voltak. A földszinten át voltak nedvesedve a falak, és a nedvesség felszívódott már egészen a villanyvezetékekig. Az illemhelyek nem voltak kellőképpen elválasztva, és hiányoztak a fogyatékkal élőknek szolgáló helyiségek is. Az emeleti mosdóban pedig nem folyt a meleg víz“ – folytatta a polgármester. A munkálatok 35 ezer euróba kerültek, amelyből az önkormányzat 13 500 eurót támogatásként hívott le a pénzügyminisztériumtól. „Mivel azonban a kivitelező késésbe esett a teljesítéssel, a teljes összegből visszakaptunk 6400 eurót. Azt a hivatal további felújítására irányítottuk át“ – magyarázta a polgármester. 7500 euróért felújították a földszinti előcsarnokot, a házasságkötő teremhez vezető lépcsőházat, új gipszkarton mennyezet lett kialakítva, és újra lettek glettelve a falak.

A további beruházás a földszinti irodákat érintette. A polgármester szerint injektálásra volt szükség, mivel nedvesek voltak a helyiségek, s így a hivatalnokok nem megfelelő körülmények között voltak kénytelenek dolgozni. Az átépítés bontási munkákkal is járt, amit újravakolás és festés követett. A beruházás összege csaknem 19 ezer euróig terjedt. 

A múlt évben további szociális helyiségek újultak meg az emeleten 9400 euróért, melyből a város 8500 eurót ismét a pénzügyminisztériumtól szerzett. A kormány kihelyezett ülése kapcsán a város légkondicionálttá tette a hivatal üléstermét és a házasságkötő termet, valamint revitalizálta a belső udvart is. A munkák összesen 16 ezer euróba kerültek.

Az elkövetkező hetekben felújításra kerül a pénzügyminisztérium 15 ezer euró összegű támogatásával a hivatal utolsó szociális helyisége is. „Így az utóbbi három évben összesen több mint 123 ezer eurót invesztáltunk az épület enteriőrjébe“ – foglalta össze a polgármester, hozzáfűzve, hogy következő lépésként a városvezetés emeleti helyiségeinek felújítását tervezik. „Először a polgárokra és a hivatalnokok munkájához szükséges egészséges környezetre összpontosítottunk, a mi helyiségeinket a legvégére hagytuk. A felújítást valószínűleg a jövő évben valósítjuk meg“ – tette hozzá, azzal, hogy a legnagyobb beruházás még csak vár a városra. „Nagyon rossz állapotban van az exteriőr. Fel kell újítanunk a tetőt, melyről már szó szerint potyognak a cserepek az udvaron parkoló autókra. A homlokzatot is, amely nedves, és vastag rétegekben hull róla a vakolat. Valószínűleg százezrekbe fog kerülni, úgyhogy leghamarabb két év múlva fogunk hozzá“ – fejezte be.

A városi hivatal épülete 1912-ben épült eklektikus stílusban. Eredetileg a városi hivatal és a tűzoltóság szükségleteire használták, amiről az épület tetején található fatornyocska is árulkodik, amely tűzfigyelő toronyként szolgált. Ezt idézi a tűzoltóautó részére kialakított kapu boltíves maradványa is. Az alsó szinten, a mai ügyfélfogadó központ helyén, kereskedelmi célokra használt helyiségek voltak. Az első nagyobb felújításon az épület a 80-as években esett át. A 90-es években lett hozzáépítve a mai ülésterem.




Share.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. A sütikről bővebben az Általános felhasználói feltételek oldalon tájékozódhat.

Bezárás