Másodszor rendeztek parasztolimpiát Gömörben

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Második alkalommal rendezték meg a Barkó Virtus Napját, azaz a barkósági parasztolimpiát Gömörpéterfalán.

A helyi Csemadok azért szervezte meg a versenyt, hogy elősegítse Gömörpéterfala és Dobfenek községek, illetve a térség magyar lakosságának szórakoztatását és összekovácsolódását.

Ádám Zsolt, a Csemadok gömörpéterfalai alapszervezetének elnöke, a parasztolimpia szervezője a Hírek.sk portálnak elmondta, az idei már a második ilyen rendezvény, amellyel az volt a céljuk, hogy összehozzák a közösséget, s egy kicsit megmozgassák az embereket. a futballpályát is kihasználjuk ezúttal, és úgy néz ki, hogy működik is ez, mert egyre többen jelentkeztek már messzebbről is a Barkóságon túlról is“.

A Barkó Virtus Napján ügyességi játékokkal „mérhetik fel a csapatok egymás virtusát“. Emellett nagyon jó szórakozás – mondta Lichtmanegger Tibor versenyző. „Fantasztikus verseny, fantasztikus élmények ragadnak meg bennünk, tavaly még csak nézőként, az idén már versenyzőként veszünk részt ezen a versenyen“.

Volt sűdő és felnőtt kategória

A versenyzők „sűdő“ és felnőtt kategóriában mérték össze erejüket. Volt diótörés, vasvella dobás, paraszt darts, csizmarúgás, sörpörgő, szénanyüstölő és különféle akadálypályákon kellett végig küzdenie magát a versenyzőnek. Az idén is sor került a Barkó bika cím kiosztására, amelyért 11–en küzdöttek. A továbbiakban volt zsákos búza átrakás, tehát egyik palettáról a másikra át kell kötésben rakni, ujjhúzás, illetve kalapácsvetés és a rönkhúzás 10 méteren keresztül – valóban nagy erőpróbának voltak kitéve a versenyzők.

A parasztolimpia díszvendége Raisz András egykori obsitos biztos úr volt, Gömörpéterfala szülötte, számos barkó népszokás és hiedelem gyűjtője. Mint mondta, sokat tanult kovácsmester édesapjától, főleg keménységet, kitartást a fizikai munkában. „A mindennapi becsületes munka után, hogy levezessék a feszültséget, vagy éppen felszabadultságot teremtsenek egyik a másiknak, meg aztán az is, hogy ki is a legény a gáton? – mert ez fontos volt. Ez volt a lényege a versengésnek“- mondta, és hozzátette, barkónak, magyarnak, de más nemzetek fiainak is „nagyon fontos az erő és a bátorság mellett az ész és az emberség. Az, hogy egyenes ember legyen a másikkal, a többivel szemben.

A Barkó Virtus Napjának legeredményesebb csapatai a sűdő kategóriában az óbásti Csipetcsapat, valamint a felnőtt versenyzők között a hidegkúti Betyárok voltak. Az idei Barkó bika vándorserleget a szintén óbásti Kincses László vihette haza.

Forrás és fotó: Hírek.sk
Share.