Nem váltották le Richtert, marad a kormány

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kellő támogatás hiányában elbukott a Ján Richter szlovák szociális miniszterrel szemben ellenzéki képviselők által beadott bizalmatlansági indítvány, amelyről csütörtökön este, csaknem hat órás vita után szavazott a pozsonyi törvényhozás.

A bizalmatlansági indítványt csupán 61 ellenzéki képviselő támogatta a 150 fős pozsonyi parlamentben. A voksoláson a kormánykoalíció második legerősebb pártjának, az augusztus óta tartó koalíciós válságot elindító Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) a képviselői tartózkodtak.

Az SNS, amely korábban ugyancsak beállt a Ján Richter távozását követelők sorába, azt követően döntött a tartózkodás mellett, hogy Robert Fico miniszterelnök nem sokkal a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia által jelölt miniszter visszahívásáról tartott parlamenti vita kezdete előtt közölte: amennyiben az SNS képviselői megszavazzák a tárcavezető menesztését, annak közvetlen következménye a kormány bukása lesz.

Ján Richtert rövid időn belül már másodszor próbálta sikertelenül leváltani a pozsonyi parlament ellenzéke, részben korrupciós vádakra, de leginkább arra hivatkozva, hogy továbbra is fennáll a gyanúja, hogy a tárcavezető hibázott, amikor nem vonta vissza azonnal egy olyan rehabilitációs intézet működési engedélyét, amelyben felmerült, hogy az egyik drogproblémák miatt kezelt fiatalt tavaly molesztálták. Miután a rendőrségi nyomozás után szexuális zaklatás miatt eljárás indult az egyik volt alkalmazott ellen, a minisztérium augusztusban mégis bevonta az intézet működési engedélyét.

Fico is kiállt Richter mellett

Ján Richter a leváltására indított parlamenti vita során a korrupciós vádakat légből kapottnak és minden valóságalapot nélkülözőnek minősítette, az intézet kapcsán személyét ért támadásokra pedig azzal válaszolt, hogy akkor követett volna el hibát, ha bizonyítékok nélkül vonja meg az intézet működési engedélyét. A vita során Robert Fico kormányfő is kiállt Richter mellett, a kezdeményezést pedig a bizalmatlansági indítvány jogintézményével való visszaélésnek minősítette.

Az előző és a jelenlegi Fico-kormány ellenzéke is gyakran élt ezzel az eszközzel, legtöbbször úgy, hogy a bizalmatlansági indítvány megszavazásának a politikai matematika miatt egyáltalán nem volt esélye. A mostani abban különbözött a korábbiaktól, hogy az augusztusban kezdődött, és mostanáig teljesen le nem zárult koalíciós válság, illetve az azt elindító SNS kardcsörtetése miatt először merült fel, hogy a beadvány akár sikerrel is járhat.

A szlovák kormánykoalíció azután került válságba, hogy augusztus elején az SNS elnöke, Andrej Danko egyoldalúan és teljesen váratlanul felmondta a tavaly szeptemberben kötött koalíciós szerződést, arra hivatkozva, hogy elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása. Azóta a koalíciós pártok vezetői több egyeztetést is tartottak, ezekről azonban alig hoztak nyilvánosságra érdemi információt.
Share.