Bejelentette lemondását Robert Kaliňák belügyminiszter

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bejelentette lemondását hétfőn Robert Kaliňák, a szlovák kormány belügyminisztere – a tárcavezető és miniszterelnök-helyettes ezt a döntését Pozsonyban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be.

Döntését Robert Kaliňák azzal indokolta, hogy távozásával is szeretne hozzájárulni az országban kialakult helyzet stabilizálásához.

“Távozásom után a vizsgálati szerveknek nagyobb nyugalmuk lesz a munkájukhoz” – mondta Kaliňák, aki a legfontosabb jelenlegi célként Ján Kuciak újságíró és élettársa meggyilkolásának kivizsgálását jelölte meg.

A kettős gyilkosság nyomán kialakult közhangulat erőteljes belpolitikai válsághoz vezetett Szlovákiában, s Robert Fico kormányfő mellett a belügyminiszter távozását kezdték követelni ellenzéki pártok és a szlovákiai sajtó. Követelésükhöz később a hármas kormánykoalíció legkisebb pártja a Most-Híd is csatlakozott. Az ellenzék a múlt héten tovább fokozta követeléseit, akkor már Robert Fico miniszterelnök és egész kormánya távozását, illetve előrehozott parlamenti választások kiírását szorgalmazva.

A kormány elmozdításának szándékával és az “Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” jelszóval múlt pénteken több szlovákiai városban, köztük Rimaszombatban is jelentős tüntetéseket tartottak. 

– MTI, Gömörilap –
Share.