Besztercebánya megye: Három új Ipoly-hidat építenének a határon

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Besztercebánya megye déli részén, a szlovák-magyar határon fokozatosan három új Ipoly-híd építését tervezik egy határon átnyúló együttműködés keretében. A hidakat Ipolyhídvég (Ipeľské Predmostie) és a magyarországi Drégelypalánk között, továbbá Ipolyvarbó (Vrbovka) és a magyarországi Őrhalom között, valamint Szécsénykovácsin (Kováčovce) építenék fel.

Az építkezéseket uniós támogatásokból fedeznék. A szlovák oldalon a projekt megvalósítását a Besztercebányai Területi Önkormányzat (Banskobystrický samosprávny kraj) készíti elő a Besztercebányai Regionális Útkezelő Társasággal és az érintett önkormányzatokkal együttműködésben. A hídépítési projekttel a megyei képviselők is foglalkoztak a legutóbbi, márciusi testületi ülésen Losoncon.

Ondrej Kollár megyei képviselő elmondta: Ipolyhídvég a nevét arról a hídról kapta, amely nyolcszáz éven keresztül állt az Ipoly folyón, amíg 1945-ben a fasiszták fel nem robbantották. Hozzátette: egészen mostanáig nem volt meg a kellő szándék, kedv és pénz az új híd megépítéséhez.

Csúsz Péter, a megyeelnök legkevésbé fejlett régiókért és nemzetközi együttműködésért felelős megbízottja elmondta: Szlovákia és Magyarország összekötése nemcsak a turizmus fellendítése, hanem a munkaerő-mobilitás szempontjából is fontos. „A területi önkormányzat ezért támogatta tíz évvel ezelőtt a Tőrincs (Trenč) melletti híd, valamint az első szécsénykovácsi híd felépítését, ami meg is valósult” – mondta Csúsz.

Forrás: TASR
Share.