Késett a szemétszállítás Abafalán

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +A hulladékgyűjtést sok községben a rimaszombati Brantner Gemer k.f.t. végzi a minden ház számára kiosztott naptár szerint. Most azonban hiba csúszott a számításba. A műanyag hulladékkal teli sárga zsákok egy hétig díszítették Abafalva utcáit.

A Brantner cég a falusi hangosbemondón kért elnézést a lakosoktól, amiért hibásan tüntették fel a műanyag hulladék gyűjtésének a dátumát, a téves szeptember 27. helyett csak október 5-én volt esedékes. A következő gyűjtés napja december 15-re van feltüntetve.

Jó hír, hogy sokan gyűjtik szelektíven a hulladékot

A gyűjtés folyamatába nagyon egyszerű bekapcsolódni. Akinek még nincs sárga zsákja, az is gyűjtheti a PET palackokat és fóliákat átlátszó zsákba. A teli zsákok helyébe ugyanannyi üres sárga zsákot kapnak a ház lakói.

Mi mindent lehet szelektálni?

A Brantner által kiosztott ütemterv szerint külön választhatjuk még a papírt, üveget, és az elektromos hulladékot.
A műanyag hulladékra konténerek is vannak kirakva. Az üveget és papírt pedig csak a speciális konténerkbe gyűjtik.

A ruhaneműt, aki nem akarja rongynak felhasználni, odaadhatja a rászorulóknak. Speciális ruhák gyűjtésére való konténerek legközelebb Bátkában és a határ menti Bánrévén vannak.

Használt elemeket szinte minden nagyobb áruház befogad. Magyarországon az iskolás gyermekeket is használt elem gyűjtésre motiválják. A lejárt gyógyszereket a patikában kell leadni, a kukábadobás ugyanis több szempontból is veszélyes: kiszedhetik a gyermekek és megehetik, ha pedig a szemétlerakodó helyre kerülnek, akkor a bennük lévő vegyi anyagok károsíthatják a környezetet.

Share.