Megszűntek a roamingdíjak az unióban

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Június 15-től megszűntek a roamingdíjak az Európai Unióban, így a távközlési cégek ezentúl nem számolnak fel felárat akkor, ha az uniós országokban használjuk a telefonunkat.

Mindez azt jelenti, hogy az EU-n belül felárak nélkül, a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni.

Az új feltételek érvényesek az Európai Unió 28 tagállamában, valamint az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra, vagy például Szerbiára és Ukrajnára.

Csütörrtöktől már a hazai tarifacsomagunkban foglalt percekből, SMS-ekből, adatkeretből merítünk akkor is, ha bármelyik uniós országban vagyunk. Ezentúl a kirándulásokon, nyaralásokon is bátran telefonálhatunk, üzenhetünk, mobilinternetezhetünk, a szolgáltatók ezért már nem számolnak fel különdíjat. Ha például 1 gigabájtnyi az adatkeretünk, akkor a nyaraláson is használhatjuk azt, így akár a tengerparton is internetezhetünk. Ha korlátlan hívások/SMS-ek szerepelnek a csomagban, akkor bátran telefonálhatunk, a szolgáltató nem fog ezért felárat fizettetni, ugyanannyi lesz a számla, mintha otthon használnák a távközlési szolgáltatásokat.

Korábban a szolgáltatók borsos árat fizetettek az ügyfelekkel, ha azok külföldön használták a mobiltelefonjaikat. Egy hívásért akár 2,50–4 eurónyi percdíjat is felszámoltak, az adatforgalomnál pedig egy megabájt akár 9 euróba is kerülhetett. Ezek az árak most sem tűnnek el teljesen, csak kiszorulnak az uniós országokból, ezért ha olyan helyen nyaralunk, amely nem tagja az EU-nak, akkor résen kell lenni, hiszen a fenti méregdrága árak továbbra is érvényesek.

A Slovak Telekom ügyfelei ugyanazon perc-, SMS-és barangolási díjakat élvezhetik majd az EU országaiban, mint amilyeneket otthoni előfizetésük garantált számukra.

Az Orange szóvivője, Alexandra Piskunová arról tájékoztatott, hogy a társaság teljes mértékben tiszteletben tartja az új roamingszabályozást, s ügyfelei az EU-ban hazaival azonos feltételek mellett élvezhetik szolgáltatásaikat. Az O2 már két nappal a roaming díjak eltörlésének hivatalos dátuma előtt végrehajtotta módosításait az uniós országokra vonatkozólag.
Share.