A munkaközvetítő iroda praktikái

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Köztudottan a Rimaszombati járásban a legnagyobb a munkanélküliség Szlovákiában. Az emberek más lehetőségek híján elhagyják otthonukat, Pozsonyban, vagy külföldön keresnek megélhetést. Sokan magyarországi munkát vállalnak, hogy javítsanak anyagi helyzetükön.

A mélyszegénységben élők kénytelenek elvállalni a minimálbér alatti fizetést és még az állami támogatásról (osobitný príspevok) is lemondanak.

A riport egy munkaerő-toborzást kísér végig egészen a munkaszerződésig.

 Tornalja, Művelődési központ

Körülbelül hatvanan jelentünk meg, többségük roma. A szórólapon nem szerepelt közvetítő iroda, szeretnénk egyenesen bejutni a gyárba. Az már a bemutatkozásnál kiderül, hogy mégse így lesz. Ketten a gyárat képviselik, de itt van az ügynökség is.

Előadásában a toborzó, egy középkorú férfi beszél a munkáról és a bérezésről. A bruttó órabér 670 Ft, ezen kívül lesznek a túlórák, hétvégi bónusz, étkezésre 10 000 Ft, adókedvezmény. Rövid matematikai zsonglőrködés után kiszámolja a 150 000 forintot, amit „szinte mindenki megkap“.

Következik a munkáról készült kisfilm, utána kérdéseket tehetünk fel. A toborzó nem felejti megemlíteni, hogy szerinte még a munkaügyi hivatalból is kapunk támogatást, ha magunk szerzünk munkát.

Következik az írásos teszt. A és B típusú tesztek vannak, hogy ne tudjunk másolni. Tilos számológépet használni és visszafelé lapozni. Minden kategóriára, mint pl. matematika, geometria, éleslátás, monotonitástűrés, meghatározott idő áll rendelkezésünkre.

Az eredményekre a folyosón, illetve kint várakozunk. Aki átment, mehet tovább az ügyességi tesztre. Ezt már a Bosch alkalmazottjai irányítják. Apró elemeket rakosgatunk meghatározott sorrendben, közben a feltett kérdésekre válaszolgatunk.

Miskolc, Gyár

Ingyen hozott a kisbusz. Húszan vagyunk, ebből 4 nő és 16 férfi. 28 év körüli molett nő kalauzol minket az orvosi épületbe. Ő az emberi erőforrás menedzser, magyarok HR-esnek szokták mondani (az angol Human Resource-ból), van egy kb. 20 éves asszisztense, tegeznek minket.

A várakozóteremben nyomtatványokat töltögetünk: felhatalmazás a Taj-kártya intézéséhez, orvosi anamnézis. Közben begyűjtik a személyi igazolványokat fénymásolni.

A főorvos megvizsgálja légzésünket, vérnyomásunkat, látásunkat. Beszedik az orvosi alkalmassági igazolásokat, és visszaadják a személyi igazolványainkat.

Újabb házi feladattal távozunk: „Jövő hét csütörtökig mindenki nyisson forintos számlát!”

A kisbusz már vár a parkolóban.

 Bátka, Munkaügyi Hivatal

T3

Az állami támogatásról érdeklődök, úgy tudom 120 €. A fiatal, 20 év körüli hivatalnok csak helyettesít. Kérdi, mióta vagyok munkanélküli és kaptam-e szociális segélyt. Rövid gondolkodás után rávágja, hogy jár a támogatás és adja is hozzá a papírokat.

Ezekből tudom meg, hogy alapfeltétel a bér magassága. A minimálbértől a minimálbér kétszereséig mozoghat.

Később a törvénykönyvben megtalálom a pontos összeget is: 126,14 euró havonta az első 6 hónapban és 63,07 euró havonta a következő 6 hónapban.

Miskolc, Minkaerő-toborzó iroda

Esősre fordult az idő, a kisbusz beázott. Miskolc belvárosában járunk. A szerelmesek hídján át egy sétálóutcában van a munkakölcsönző iroda székhelye.

A lépcsőház lepukkadt, a sarokban irodai hulladék zsákokban és dobozokban. De azért kamerákkal megfigyelt terület.

T3

Az emeleti irodaház 3 helyisége áll rendelkezésünkre. Az első a recepció, nagy pulttal. Itt kb. tízen tudnának kényelmesen várakozni, vannak is. Minket továbbkalauzol a múlt heti HR-es az innen nyíló kisebb irodán át a szintén kicsi konferenciaterembe. Zsúfolt, húszan épp hogy elférünk benne. A HR-es és asszisztense már csak az ajtóban férnek el.

Nyomtatványokat töltögetünk: nyilatkozatok bankszámlaszámról, iskolai végzettségről, arról, hogy voltunk-e már munkakölcsönző cégen keresztül dolgozni, stb.

Közben begyűjtik a személyi igazolványainkat és a bankból kapott megbízásokat fénymásolni. Az adókedvezményt a HR-es nem ajánlja, ezzel még gondok lehetnek, de erősködünk, hát arra is ad nyomtatványt.

10:00 Konferencia-terem

Visszaadják az okmányainkat. Még nem végeztem a töltögetéssel, de kiküldenek szünetre. Ekkor elkezdik a már összegyűlt kb. 40 újabb álláskereső toborzását.

Közülünk többen mennének WC-re, de nem lehet, csak személyzeti mosdó van, nyilvános WC nincs.

11:00 Iroda

Hármasával hívnak a szerződéskötéshez, a konferenciateremben lehet várakozni. Társammal sikerül belenézni egy frissen kötött szerződésbe. 3 oldalas, a munkakölcsönző cég logójával, csak a 670 Ft bruttó szerepel rajta. A munkaidő 8 óra heti 5 nap. A bónuszokról nem találunk semmit.

Ekkor hívják a párom. Ő kérdi, mennyi lesz a fizetés. A HR-es megint a hétvégékről, bónuszokról beszél. Párom kifogásolja, hogy ez nincs a szerződésben és a munkahivatalból sem kapjuk meg a támogatást.

A HR-es hárít: ‚Ez tipizált szerződés, nem tudok belenyúlni. A szlovákiai törvényekért mi nem felelünk!“

Mondjuk, hogy a toborzásnál félre voltunk vezetve. A HR-es profi a válaszokban: „A toborzásnál nem voltam jelen, az nem az én felelősségem“, de már fogytán a türelme.

Párom kéri, hogy elvihesse a szerződést megnézetni a szlovákiai munkaügyi hivatalba. A HR-es nem engedi. „Csak ha aláírod! 5 perced van, hogy elolvasd és aláírd, akkor elviheted.“ Nem írjuk alá.

A többiek mind aláírták, nem értik, mi miért nem. A saját álláspontjukat védik mondván: „Az a 120€ úgyis csak fél évig járna…“, „ Ha már egyszer munkát találtam és eldöntöttem, hogy megyek, akkor megyek!“

Értem én. Ha már ennyi időt és energiát fektetünk egy cél elérésére, akkor már nehéz nemet mondani. Hisz ezzel minden eddigi törekvésünk feleslegessé válik.

Hétvége után hétfőn már kezdődik a munka

Az új munkaerő háromnapos képzéssel kezd. Csütörtök tesztnap, péntektől kezdődhet a munka.

Nekem a putnoki bankfiókba vezet az utam. A forintos számla lefagyasztása érdekében 3765 forintot fizetek. Ebből 1000 Ft kaució, ha 2 éven belül nem oldom fel a számlát, ennyi visszajár.

Persze, köztudottan nagy a fluktuáció a gyárban. Könnyűszerrel találok embert, aki már elment. Kérdésemre azt mondja, ő egy hetet dolgozott a gyárban, mire rájött, hogy ez neki mégse éri meg.

Bogdáni Renáta
Share.