Sírással telt az első óvodai nap

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Befejezni az anyasági szabadságot és beadni a gyermeket óvodába emocionálisan megterhelő anyának és gyermekének egyaránt. Fülük hallatára győződhettek meg róla a határ menti kis település lakosai is.

Szeptember 5-én, kedden az ünnepi megnyitó után következett az első standard nap az óvodások számára.

Az abafalvai óvodások szokás szerint sétára indultak. Ám az egyik gyermek nehezen viselte az anyjától való elszakadást és hangos rívása behallatszott a lakosok portájára. Az óvoda játszóterére érve kissé csend lett, ám hamarosan újabb sírás következett.

Minden gyermek másképp viseli

Zsanett ötgyermekes családanya. A Gömörilapnak mesélt gyermekeiről: „ A három nagyobb gyermekem jól viselte az óvodakezdést, csak ez a két kisebb van elkényeztetve. Tamáska sírt, nem egész nap, de sírt. És ma Nelli is elsírta magát, pedig ő már felső tagozatos. Csak most szenvedek én is, mivel dolgozom. Ha a kisfiam nem adaptálódik, lehet, hogy feladom, és még otthon hagyom.”

Az óvodai dajkáknak már rutinjuk van a síró gyermekekkel

Éva dolgozott óvodában és bölcsődében is. Szívesen megosztja tapasztalatait a Gömörilap olvasóival: „ A búcsúk nehezek voltak. Sírtak az anyák és a gyermekek is. Hangoztattam, hogy nem büntetésből vannak itt és azon voltam, hogy feleslegesen ne húzódjon ez a búcsúzkodás. Megfogtam a gyermek kezét, vagy ha kisebb volt, karjaimba vettem és elfoglaltam valamivel. Nem csillapodott le rögtön, de hamarosan alkalmazkodott a társasághoz.”

„Ha a gyermek reggel sír, az oké. De ha egész nap, akkor már gyermekpszichológus tanácsát kell kérni, mert minden gyermekhez individuálisan kell hozzáállni. Az badarság, amikor a szülők azon csodálkoznak, hogy miért más, amikor ugyanúgy nevelték, mint a másikat.” – mondja Éva.

Bogdáni Renáta
Share.