A szelektáláshoz tudatosságra lenne szükség

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vannak, akiknek mindegy, eldobnak bármit bárhol, majd valaki összeszedi utánuk. Mások szelektálnak. A közmunkások naponta takarítják az utcákat.

A tornaljai poliklinika kapualjában figyeltünk fel egy érdekes feliratra: „Szemét, nem látod, hogy szemét?”. Úgy látszik, vannak, akiknek már elfogyott a türelme a kulturálatlan szemeteléssel szemben.

Tornalja utcáit járva, érdekes képet látunk. Sokan sepregetnek, lapátot csak elvétve látni. Gyűlnek a kupacok utcáról utcára, kérdéses, mi lesz hamarább, szétfújja a szél, vagy mégiscsak lapátra és a kukába kerül a szemét?

Már az alapiskolában is tanítják

Már minden faluban van rá lehetőség, hogy a szemetet szelektáljuk. Vannak rá zsákok, konténerek. Elvileg külön kéne választani a papírt, üveget, PET palackokat. Megint más kategória a gyógyszer. A lejárt gyógyszert a gyógyszertárba kéne visszahordani, bár sokan egyszerűen a kukába dobják. Az elektromos cikkeket, elemeket, izzókat szintén külön, megfelelő módon kéne kidobni majd újrahasznosítani.

Az iskola egy jó kiindulópont, ahol a gyermekek tanulhatnak a szemétszelektálás módjáról és fontosságáról. A felnőttekkel nehezebb megértetni ennek a témának a fontosságát.

A PET palackok és kupakjaik

Tornalja egyik gyógyszertárában érdekes gyűjtőakció folyik. PET palackok kupakjait gyűjtik karitatív célra.

Hiába van ráírva a konténerekre lépésről lépésre a likvidálás módja: a kupakot le kell venni és a palackot össze kell nyomni. Ha már valaki elég tudatos ahhoz, hogy ne a járda kellős közepére dobja el üres palackját, ahhoz még plusz gondolkozni kéne, hogy összenyomott állapotban sokkal több palackot lehetne összegyűjteni egy – egy konténerben, illetve zsákban.

Bogdáni Renáta
Share.