Szeptember 15-ig lehet jelentkezni az FTDK-ra

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az idei Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán kerül megrendezésre. Bárczi Zsófia (a kar dékánja), Vančo Ildikó (a kar dékánhelyettese) és Hörigh Szilvia (FTDK résztvevő) arról beszélnek, hogy miért érdemes jelentkezni és, hogy mit jelent részt venni ezen a tudományos konferencián.

A felvidéki tudományos diákköri konferencia kitűnő lehetőség a nem anyanyelvükön tanuló diákok számára, hogy a szakterületük szakkifejezéseit magyarul is elsajátítsák. A konferencián a versenyzőket a szekciózsűrik ajánlása alapján díjazzák, a beküldött munkák publikálásra kerülnek. A zsűri döntése alapján helyezést elérő diákok ösztöndíjban és tárgyjutalomban részesülnek, a legszínvonalasabb munkák ajánlást kapnak a 2017 tavaszán megrendezendő magyarországi XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) való részvételre, melyről részletes leírás a www.otdk.hu weblapon található.

Célja a magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók összefogása, a felvidéki magyar diákköri és tudományos élet segítése és formálása.

Az FTDK dolgozat készítésének egyik előnye az erkölcsi és részben anyagi siker, amit a felvidéki és a magyarországi országos konferencián elért helyezés jelent. A másik, nem kevésbé elhanyagolható előny az, hogy minden munkát az adott szakterület kiváló szakembere bírálja el, a jelölt a bírálatok alapján átgondolhatja dolgozatának gyenge pontjait, színvonalasabbá teheti azt, így a későbbiekben szakdolgozatával, annak megvédésével is könnyebben boldogulhat. Ugyancsak fontos az a tapasztalat, melyet az előadásra való felkészülés és maga az előadás jelent, hisz mindez segíti a dolgozat készítőjét a magabiztos fellépés elsajátításában.

Az Európai Unió számos programja mellett a FTDK is szeretne hozzájárulni a színvonalas oktatáshoz és szakképzéshez, mindez létfontosságú a tudásalapú társadalom megteremtéséhez. A FTDK egy a számos lehetőség közül, melyet megragadhat a jelentkező, hogy érdeklődési területeit kibővítse, mások munkáit megismerje, s mások munkáin keresztül a világot, szülőföldjét, országát és az Uniót más szemszögből is tanulmányozhassa.

Forrás: ftdk.ujs.sk
Share.