Több a házasság, de még így is kevés gyerek születik Szlovákiában

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A gyermekszületések emelkedő számának köszönhetően hatéves csúcspontjára emelkedett tavaly Szlovákiában a természetes népszaporulat, ugyanakkor a termékenységi ráta továbbra is a kritikus határ alatt maradt, tavaly 1,48 gyermek jutott egy szülőképes korú nőre – derül ki a Statisztikai Hivatal (SÚSR) adataiból.

Tavaly Szlovákiában 57,5 ezer élve született gyermek jött a világra, ez mintegy kétezerrel volt több mint egy évvel korábban, ugyanakkor az elhalálozások száma hasonló mértékben csökkent, 2016-ban 52,3 ezret tett ki. Ez összhatásában ötezer főt meghaladó természetes népszaporulatot generált, ami a legmagasabb szám volt 2011 óta.

A tavalyi javulás ellenére a demográfiai adatok nagyobb időszakot figyelembe véve és hosszabb távra kivetítve távolról sem mutatnak pozitív tendenciát. Az országban mért termékenységi ráta, vagyis az egyes szülőképes korú nőkre jutó gyermekek száma, tavaly 1,48 volt, ami jóval alatta maradt a népességszám fenntarthatóságához szükségesnek tartott 2,1-es aránynál, amit Szlovákiában legutóbb 1988-ban mutattak ki.

“Ez a reprodukciós szint nem elégséges a lakosságszám fenntartásához” – szögezte le az adatokat ismertetve Zuzana Podmanická, a SÚSR lakossági statisztikával foglalkozó részlegének vezetője, aki szerint a több mint riasztónak számító jelenség a gyenge gyermekvállalási hajlandóság mellett annak tudható be, hogy a nőknél mind későbbi életkorra tolódik ki a gyermekvállalás. Első gyermeküket Szlovákiában tavaly átlagosan 27,8 évesen szülték meg a nők, ugyanakkor a gyermeknek életet adó nők átlagos életkora megközelítette a 30 évet. Ez a trend a SÚSR szakértője szerint a jövőben várhatóan tovább csökkenti majd a születésszámot, mivel a tervezett gyermekvállalás idejének későbbre tolása – a korral fellépő esetleges egészségügyi komplikációk miatt – sok esetben a gyermekvállalás elmaradásához vezet.

Tavaly ismét pozitív változás volt megfigyelhető a házasságkötéseket illetően is, ezek száma 2014 óta emelkedik, és tavaly 2007 óta a legmagasabb értéket mutatta, megközelítette a 30 ezret. A vizsgált időszakaszban tavaly volt a legalacsonyabb a válások száma is.

A házasságon kívül született gyermekek aránya ugyanakkor folyamatosan növekvő trendet mutat, tavaly már az összes újszülött 40 százalékát tette ki, szemben a két évtized előttivel, amikor ez az arány még a 10 százalékot sem érte el.

A statisztikák szerint Szlovákiában sem az elmúlt években, sem tavaly nem változott érdemben az elhalálozási okok aránya, a kiváltó okok közül továbbra is a szív és érrendszeri megbetegedések állnak a vezető helyen (48,2 százalék), a második leggyakoribb elhalálozási okként a daganatos megbetegedések (25,9 százalék) szerepelnek a statisztikákban, a harmadik helyen pedig a légzőszervi megbetegedések (6,9 százalék) vannak.

MTI
Share.