Újranyitotta kapuit a felújított abafalai templom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +Az 1933-ban épült római katolikus templom idén széleskörű felújításon esett át. Október 8-án, vasárnap, a 10:00 órai kezdettel tartott szentmisén a hívők megcsodálhatták az eredményt.

Nem csak a templom homlokzatát rekonstruálták

Sok munkát igényelt az omladozó homlokzat.

Új, élénk színben pompázik a templom kívül – belül. A templomtoronyra toronyóra is került, ez minden arra járónak segít megállapítani a pontos időt.

Megjavították a templomhoz vezető lépcsősort is és újrafestették a templomot körülvevő kerítéseket. A bejárat előtti térre járólapokat helyeztek felújították a padokat és tujákat ültettek.

A hívők egyetértettek abban, hogy a templomra már ráfért a felújítás és most így nagyon szép lett.
Így a falu igazi ékessége lett.

A mise kétnyelvű volt

A többnyire magyar nemzetiségű helység abban a bonyolult helyzetben van, hogy szlovák anyanyelvű papot delegáltak a faluba. A lelkész igyekszik magyarul felolvasni a legalapvetőbb formulákat és magyarul énekelni a legfontosabb dalokat, viszont a közleményeket és a hívőkhöz szánt szavait szlovákul mondja.

A kántor, a ministráns és a gyülekezet magyar nyelven imádkozik és énekel.

Szintén magyar nyelven hangzott el a rozsnyói püspök Mons. Stanislav Stolárik  levele, melyet a Fatima emlékévének alkalmából intézett a gyülekezethez.

Folyton van mire gyűjteni

A belső felújítás többe került, mint ahogy eredetileg számolták. A hiányzó összeget adományokból és az egyházi adó beszedésével pótolják.

A templomban még eredeti állapotban maradtak a fapadok, és a fából készült padló.

Jövő vasárnap a missziói tevékenységre gyűjtenek adományokat, két hét múlva pedig következik a felújított templom megszentelése.

Share.