Nagyszabos gyöngyszeme – Beáta Svetlíková

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +Nagyapja még beszélt magyarul. A költőnő, folklórénekesnő és amatőr zenész már számtalan fellépést tudhat a háta mögött.

Haiku névvel irodalmi csoportot alapított, közös verseskötetet adtak ki, kedves és szerény Beáta Svetlíková.

Nagyszabos, ahonnan Beáta származik, kis település a Rozsnyói járásban. A magyarság asszimilációja itt sokkolóan nagy mértéket öltött.1910-ben még a lakosság 23%- a vallotta magyarnak magát, ez az arány azonban 2011-re már csupán 1%.

Beáta több munkahelyen is dolgozott. A pelsőci elmegyógyintézetben kezdte pályafutását, később a sebészeten folytatta. A leghosszabb ideig azonban bölcsődei nővérke volt.

A bölcsődei évek alatt kezdett a folklórral foglalkozni

„A Dubina nevű folklór együttesbe a bölcsődei kolléganőm, egyben barátnőm hívott. Öt éve, 2012-ben léptem be. Ezalatt az öt év alatt sok dalt megtanultam és sokat szerepeltem az asszonyokkal“ – emlegeti Beáta.

A Dubinával felléptek Gömörön, Füleken, Losoncon, de a Magyarországi Szerencsen is.
Hangszereken egyedül tanult játszani

Már nem zenél, de szívesen emlékszik vissza azokra az időkre:

“Csak amatőr zenész vagyok, nem volt lehetőségem zeneiskolába járni. A nagyszabosi pionír fúvószenekarban játszottam, aztán a harmonikába lettem szerelmes. Harmonikáztam a bölcsödében és programokat készítettünk a gyerekekkel. Azt mondják én voltam az egyetlen zenélő nővérke.

Gitárral is próbálkoztam, írtam rá dalokat, melyeket a sítanfolyamon adtam elő.“

Nem veszik el az irodalom világában

Bár önálló kötete még nem jelent meg, Beáta számos sikerélményről tud beszámolni. Nyert már irodalmi versenyt, négy verse pedig az Irodalmi Hetilapban jelent meg.

Irodalmi fesztiválon is részt vett, az Ars Poetika Neosoliensisen Besztercebányán.

A saját kötetről így nyilatkozik:

„ Mint minden költőnek, az én vágyam is önálló kötetet kiadni, de ez manapság bonyolult és drága. Verseim csupán a Haiku közös kötetben jelentek meg. Ott kilnec versem jelent meg. Nem árulták a könyvesboltokban, de egy példányt legalább ajándékoztam a nagyszabosi könyvtárnak.“

Bogdáni Renáta

Share.
 • Lacza Gergely

  Bélának mi köze ehhez például? Olyan ez, mintha egy szentmisén óvszereket osztogatnának.

  • Renáta Bogdáni

   Közös fotót készitettek Beátával a Berzétei Báránynapon. A politikusok és művészekben a közszereplés a közös nevező. Ha figyeli, gyakran vallanak politikai nézetteikről az előadók, a politikusok meg meghivják öket a kampányaikban való részvételhez. Hisz a célközönség ugyanaz lehet.

   • Lacza Gergely

    Persze mindez ízlés dolga, de szerintem nincs undorítóbb a politikusokhoz dörgölődző “művészektől”…
    Érdekes, hogy nemrég Rozsnyón, a polgármesteri hivatal dísztermében zajlott az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntője, ami ugye több napos, nagyszabású rendezvény. Vajon a portál miért nem számolt be erről?

    • Renáta Bogdáni

     Ilyen eseményekről tényleg jó lenne beszámolni. Mondjuk arra van az info@gomorilap.sk emailcim, hogy az olvasók is adhatnak tippeket, miről szeretnének a portálon olvasni. Engem pedig a facebookon is meg lehet találni, aki tippekkel, témákkal akarna szolgálni a Tornalja, Rozsnyó régióból.