Fico Tiszolcon, Orbán Salgótarjánban járt

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Robert Fico szlovák miniszterelnök Tiszolcon, míg Orbán Viktor magyar miniszterelnök Salgótarjánban tett látogatást a héten. Mindkét kormányfői vizit középpontjában a munkanélküliség, és a munkahelyteremtés állt. De vajon mit remélhet tágabb régiónk a hangzatos szavakon kívül? Lássuk hát a konkrétumokat.

Fico előbb Breznóbányán a környék főbb munkáltatóival egyeztetett, aztán szemügyre vette a CSM (Cestné a stavebné mechanizmy) gyárát Tiszolcon, majd sajtótájékoztatót tartott. Ígéretet tett a csőd szélén lévő vállalat megmentésére, ha kell akkor mindehhez állami segítséget nyújtanának, illetve növelnék a megrendelések számát. Az acélkonstrukciókat és munkagépeket gyártó CSM régi vezetősége csődeljárást kezdeményezett, 40 munkást elbocsátottak, valamint a megmaradt munkások kéthavi bérét sem törlesztették. Az új vezetőség azonban kész az együttműködésre és érdekelt a vállalat megmentésében.

Fico elismerte, hogy Tiszolc helyzete közel sem rózsás, mert a rendszerváltozás óta több mint 500 munkahely szűnt meg a városban, aminek következtében a település lakossága 4 ezer fő alá csökkent. “Nem akarjuk, hogy csak nyugdíjasok és romák maradjanak a városban” – mondta a miniszterelnök.

Peter Mináč polgármester is megerősítette, hogy a vállalat rendkívül fontos a város számára. “Ha tönkremenne, a terület csak hánykolódna, aztán pedig szétlopnák az üzemet” – vázolta fel sötét vízióit Mináč, aztán elárulta, hogy ettől nem kell tartani, mert információi szerint áprilistól újraindul a termelés, de kevesebb emberrel, mint eddig. Egyelőre 80 munkással kezdenének, és a későbbiekben a megrendelések függvényében vennének fel majd újakat.

Robert Fico további négy pontban foglalta össze a kormány munkaügyi prioritásait, ezek a következőek: bérlakások, illetve szálláshelyek felépítése az alkalmazottak számára, jobb munkaerő-mobilitás, a középfokú szakoktatás reformja, valamint a szociális rendszerrel történő visszaélések megakadályozása.

Szlovákiában jelenleg kb. 50 ezer szabad munkahely van, de az országos munkanélküliség még így is eléri a 8,5 százalékot. Az állástalanok fele alapiskolai végzettség nélküli roma személy. A kormányfő egyik hosszú távú céljának tartja, hogy ezeket a személyeket is bevonja a munkaerőpiacra, de elismerte, hogy sokan vannak akik visszaélnek a rendszerrel. Fontosnak tartotta továbbá, hogy az olyan kevésbé fejlett régiókban, mint Gömör is növelni kell a munkalehetőségek számát. A gazdasági minisztérium több olyan javaslatot készít elő, amelyek arra ösztönöznék a befektetőket, hogy Közép-Szlovákia déli részét választják nyugat helyett.

Orbán Viktor nógrádi látogatásának is elsősorban a munkahelyteremtés volt a központjában. A magyar miniszterelnök kedden a Modern városok program keretén belül Salgótarjánt kereste fel. “Olyan fejlődési pályát kell felrajzolni, amelynek révén vesztes városból győztes várossá tehetjük Salgótarjánt” – mondta. Lényeges, hogy ez a nagy hagyományú volt iparváros megtalálja a helyét a 21. század Magyarországán – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő tucatnyi pontban foglalta össze a megállapodásban érintett fejlesztési területeket a várost elkerülő úttól az új városközpontig. Elsőként a szlovák határig érő, Salgótarjánt elkerülő négysávos utat említette 40-50 milliárd forintos beruházásban. Megoldást keresnek a városi tömegközlekedés megszervezésére, az új helyi buszpályaudvar és parkoló kialakítását pedig 1,7 milliárd forinttal támogatja a kormány. Emellett 12 hektárnyi új területen ipari park létesülhet további 2,5 milliárdból, az öblösüveggyártás fejlesztésére pedig 4,5 milliárd forintot adnak.

Külön fejezetként tárgyalták az egészségügyi és sportfejlesztéseket. A megállapodás szerint új onkológiai központot hoznak létre a kórházban. Salgótarjánnak előkészített tervei vannak egy sport- és rekreációs központra, amely egy 50 méteres úszómedencét is tartalmazna. Ennek öt évig az állam vállalja a fenntartását. Másfélmilliárd forintból atlétikai pályát hoznak létre a sportpályán, a szlovák határ közelében pedig jégcsarnok épülhet.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, különösen indokoltak ezek a befektetések, ha regionális központ akar lenni Salgótarján. A térség turisztikai vonzereje érdekében szükséges beruházások 22 milliárd forintba kerülnek. A szakmai jóváhagyás után ezt a pénzt is rendelkezésre bocsátják. A Fülektől alig több mint húsz kilométerre található város tehát komoly forrásokkal kalkulálhat, ami a környékre is pozitív hatással lehet.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere szerint a megállapodásnak köszönhetően elkezdődhet Salgótarján mint kulturális, gazdasági, sport régióközpont fejlődése. Elsődleges feladatnak nevezte a gazdaságfejlesztést, mivel a városban kilencszázalékos a munkanélküliség, ami több mint az országos átlag kétszerese. A fejlesztések révén Salgótarján élhetőbb, szerethetőbb város lesz – mondta a polgármester, aki közös érdeknek nevezte Észak-Magyarország és a leszakadó megyék fejlesztését.

-hrs-

Képek: MTI, Rimava.sk
Share.