A folytatásos kalauznő

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Megmondom őszintén, összeszorul a gyomrom, ha meglátom őt. Manapság tájainkon vonattal utazni eleve gyomorszorulásos vállalkozás, hiszen az ember sose lehet biztos abba, hogy a 20-30 éve leselejtezésre váró kocsik, hallgasson az Ancsa vagy Blanka névre, megérkeznek-e az állomáshelyükre, de amikor megjelenik a kedvenc vonatkísérőm, már látom, megint nem maradunk gyomorszorító cirkusz nélkül.

Pedig alig pár hete írtam a hölgyről (legalábbis külsőleg annak néz ki), aki mérhetetlenül élvezi a maga felsőbbrendűségét, s mint egy félisten jár fel, s alá a rozoga és koszos kocsiban, s büntet, akit csak büntethet. S hogy rossz hírnevét meg ne hazudtolja, tette ezt legutóbb is. Holott a történet akár szót sem érdemelne.

Történt, hogy az egyik diáknak rosszul írta ki a jegyet a füleki jegykiadó hölgy, s menettérti jegy helyet csak egyirányút adott. Mivel így is, úgy is ingyenes a jegy, a félig még az éjjeli legszebb álmát továbbálmodó diák ellenőrizetlenül a pénztárcájába csúsztatta azt. Persze, agilis, túlbuzgó kalauznőnk rögtön kiszúrta, hogy a jegy a visszafelé vezető úton már érvénytelen, s könyörtelenül lecsapott. Vagy fizet, vagy azonnal leszáll – mondta a füleki diáknak határozottan még Jánosi határában. Szegény megszeppent diák ült tanácstalanul, fogalma sem lévén, mihez kezdjen a váratlan szituációban. A vérmes némber cseppet sem tágított, s diákunk hiába magyarázta az igazát, annak még csak eszébe sem jutott, hogy akár még emberként is viselkedhetne. Ehhez elég lett volna annyi, hogy jegyet ad Jánosi keltezéssel. De ő előbb a diák iskoláját vette célba, mondván, csak ilyen neveletlen diákokat engednek ki a nagyvilágba, majd miután a helyzet nem változott, taktikát váltott. Mivel Feleden kalauzcserére került sor, előbb az őt váltó kolleginát figyelmeztette a helyzet tarthatatlanságára, majd a feledi jegykiadót fenyegette meg, jegyet nem adhat a bűnös diáknak. Végül a hárpia véget nem érő lelkesedését látván, kifizettem a gyereknek a három eurót, s közben majd elsüllyedtem szégyenemben.

Vajon mit tanulnak ezek a gyerekek ettől a magát félistennek képzelő, de embernek teljesen alkalmatlan húsdarabtól.

Juhász Dósa János  
Share.