A hónap műtárgya – Gömör-kishonti bányászati monográfia

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban a hónap kiállítási tárgya egy 1907-es kiadású, Gömör és Kishont törvényesen egyesült vármegyének bányászati monografiája című könyv, mely május végéig tekinthető meg.

Iveta Krnáčová múzeumi könyvtáros elmondása szerint a könyv 74 fekete-fehér fényképet és egy mellékletet is tartalmaz, 48 különlegesen nyomtatott bányászati műszaki rajzzal.

„A magyar nyelvű könyv a Gömör és Borsod vármegyének bányászati és kohászati monografiája első köteteként jelent meg. Selmecbányán nyomtatták, a szerkesztője Eisele Gusztáv bányamérnök volt” – számolt be róla Krnáčová, hozzátéve: a könyvet in memoriam Andrássy György krasznahorkai grófnak dedikálták. Az ajánlás és a gróf képmása a címoldallal szemközti lapon található.

A monográfia a könyvtáros elmondása szerint Gömör-Kishont bányászatának történetét, illetve az akkori aktuális helyzetet tárgyalja. Foglalkozik a bányászat és a földrajz, vízgazdálkodás, ásványtan, közlekedés viszonyával, továbbá a bányamérnöki tudománnyal és a joggal is.

Forrás: TASR
Share.