Két egykori „Kovács”-kollégám emlékére

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A hétvégén Meleghegyen eltemették Kovács Zoltánt, a Gömöri Hírlap egyik alapító szerkesztőjét. Volt egy idő, amikor két Kovács vitte a hátán a lapot, Zoltán és Gyula. Mindkettőjük sorsa megerősítette, hogy az újságírás egy veszélyes szakma, s bizony akár bele is lehet halni.

Zoltánnal a rimaszombati Magyar Tannyelvű Speciális Alapiskolában ismerkedtem meg, ahol pár hónapig közösen tanítottunk. Később összefutottunk a Gömöri Hírlap szerkesztőségében is, ahol G. Kovács Gyulával szerkesztették a városi lapot, s néha egy-egy cikkel járultam hozzá a lap kiadásához. Ahogy Hacsi Attila meséli, annak idején, még pár héttel az oroszok bevonulása előtt együtt kezdtek az Építő megszűnése után létrehozott új lapban. Miután az oroszok bevonultak, s Kovács Zoltán feketén folytatta a lap megjelentetését, mondjuk úgy, szamizdat formájában, tiltólistára került az elvtársaknál. Ugyan egy ideig még Pathó Károly alkalmazta a jó tollú újságírót a Szabad Földművesnél, de rövidesen Pozsonyból is mennie kellett, s évtizedekig, egészen a rendszerváltásig fizikai munkát végzett a rimaszombati nyomdában. De legalább így kapcsolatban lehetett a lapkiadással. A kilencvenes években ismét taníthatott, sőt ismét kihegyezte a tollát is, s évekig szállította a riportokat, a gazdasági beszámolókat és a bírósági tudósításokat a lapnak. Nyugdíjba vonulása után Meleghegyen élt, kézügyességét kihasználva kosarakat is font, s úgy temették el 75 évesen a helyi temetőben, hogy egy szó nem hangzott el a búcsúztatóján magyarul.

De még mindig jobban járt, mint kollégája, G. Kovács Gyula, akiről hivatalosan semmit sem tudni. Holott neki is ígéretesen indult a karrierje, egy ideig Prágában teológiát is tanult. Később dolgozott a rimaszombati múzeumban, volt a Gömöri Hírlap főszerkesztője, több falumonográfiát (Feled, Serke, Egyházasbást) is elkövetett, s megírt egy izgalmas regényt is A kereszt árnyékában címmel. Megvádolták plágiummal, valószínűleg teljesen alaptalanul, s nagy valószínűséggel valahol külföldön fejezte be az életét az utcán koldulva.

Nagy valószínűséggel, mert élete utolsó szakaszát teljes homály fedi, egykori falujában, Feleden is csak találgatnak, mi is történhetett vele.

Két újságíró, két Kovács, akiknek sorsuk összefonódott a Gömöri Hírlappal is.

Juhász Dósa János        
Share.