Rimaszombatban járt a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének küldöttsége

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A rimaszombati Katolikus Kör meghívására kétnapos látogatásra Rimaszombatba érkezett a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének küldöttsége.

A civil evangelizációs egyesület célja a magyar egység kialakítása valamint, hogy szorosabbá fűzzék kapcsolataikat a szomszédos országokban élő magyarokkal. A két napos baráti találkozó görög katolikus szentmisével kezdődött. Majd bemutatták a Kárpát-medencei népénekgyűjteményt is, amely szolgálni hivatott a különböző nemzedékek közösségi, zenei igényét.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége 2015-ben adta ki azt a népénekgyűjteményt, amely 250 olyan éneket, imádságot, imádságos éneket tartalmaz, amelyeket a magyarok énekelnek a Kárpát-medencében. “Egy gondos szakértői szerkesztő munka után állítottuk össze ezt a könyvet, 250 énekkel, azért, hogy megismerjük az egymásét, a Felvidék tudja, mit énekelnek a Délvidéken, az erdélyi azt, hogy mit énekelnek Nyugat- Magyarországon, hiszen ez közös kincsünk, jó hogyha tudunk arról, mi mindenünk van” – mondta a Hírek.sk portálnak Makláry Ákos, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke, görög-katolikus pap.

Beregszáz és Szabadka után Rimaszombatban mutatták be a több mint 350 oldalas kemény kötésű kiadvány. A könyvből a szentmise alatt több ének is elhangzott a helyi énekkar előadásában.

A rimaszombati Katolikus Kör 2008 november 19-én alakult és kettős célja van. “A magyarságunk megtartása és a katolikus vallásunknak a megtartása, vagyis meg kell maradni magyar katolikusoknak. Itt a katolikusokat nem volt, aki szervezze őket, ezért alapítottuk meg a kört. Másfél évig volt az élén az első elnök, azóta pedig én vezetem” – mondta Pelle Tibor, a kör elnöke, aki hozzátette, hogy tevékenységüket fokozatosan bővítik a jövőben is.

A rimaszombati Katolikus Kör társszervezete a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, amelynek több mint 70 csoportja, s közel 7000 tagja van. Céljaik közösek, s a jövőben szorosabb együttműködés jellemzi majd tevékenységüket. A kétkötetesre tervezett énekgyűjtemény majdani második kötete az öt régió (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Anyaország) népdalaiból nyújt majd gazdag válogatást. A keresztény értelmiség így próbál példát mutatni nemzeti kultúránk ápolására.
Share.