Szupercella pusztított Rimakokaván

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Havazás és jégeső bénította meg a közlekedést a héten Rimakokava községben, ahol komoly károk is keletkeztek a hirtelen jött május végi viharban.

A településen élők régóta nem tapasztaltak olyan időjárást, mint kedden délután. Míg ugyanekkor az ország bizonyos részein 30 fokos hőség volt, addig a Poltári járásban akadt olyan település, ahol hirtelen mintegy 20 fokot zuhant a hőmérséklet, majd a jégesőt havazás váltotta fel. A Rimaszombati járásban is többfelé heves zivatarok tomboltak, néhol víz árasztotta el a pincéket, garázsokat.

Az ilyenkor szokatlan havazás több helyen is járhatatlan utakat eredményezett, sőt még a hókotrót is be kellett vetni. Ján Chromek, a község polgármestere a Rimava.sk hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy ilyet még a – 80. életévükben járó – legidősebb lakosok sem tapasztaltak korábban. A mintegy fél óráig tartó intenzív jégeső elverte a termést, tönkretette a palántákat, és a helyenként dió nagyságú jég komoly károkat okozott a gyümölcsfákban is. “Több utat kidőlt fák miatt kellett lezárni. A károk eltakarítása 2-3 hétig is eltarthat. A legfontosabb azonban, hogy emberéletekben és az ingatlanokban nem esett nagy kár” – tette hozzá a polgármester.

Az SHMÚ meteorológusa szerint a radarfelvételek arról árulkodnak, hogy egyszerre két szupercella is kialakult a térségben: az egyik a Murányi-fennsík felett (lakatlan területen) míg a másik Újantalfalva (Šoltýska), Vágó (Ďubákovo) és Rimakokava felett, ami extrém időjárási körülmények kialakulásához vezetett.

Forrás: parameter.sk / gömörilap

Video: rimava.sk

Fotók: shmu.sk, cas.sk
Share.