Útlezárással tüntettek az R2-es megépítéséért

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Útzárral, a forgalom megállításával és a régió szimbolikus eltemetésével tiltakoztak több tucatnyian hétfőn Rimaszombat közelében. A Naša Sobota civil szervezet aktivistái az ellen tüntettek, hogy a pénzügyminisztérium nem ajánlja az R2-es gyorsforgalmi út építésének folytatását Kassa felé Losoncon, Rimaszombaton és Rozsnyón át.

A pénzügyminisztérium múlt heti közlése a régió sok lakosát feldühítette, és többen elhatározták, hogy tiltakozni fognak. A megmozdulást a rimaszombati “Naša Sobota” polgári társulás szervezte. A tüntetésnek a „Régió temetése” nevet adták, és egy koporsóval kivonultak az E571-es útra az Osgyán (Ožďany) és Feketerét (Čierna Lúka) közötti szakaszra, s lezárták azt, blokkolva ezzel a forgalmat. Közben végig zene szólt, és az aktivisták oda-vissza gyalogoltak keresztben az úton, valamint szórólapokat osztogattak az autósoknak. Ezzel szerették volna felhívni a figyelmet a gyorsforgalmi út megépítésének a szükségességére.

Sokan csatlakoztak a tüntetéshez

Többen eljöttek és csatlakoztak az aktivistákhoz, például számos település polgármesterei és lakosai, városi és megyei képviselők, valamint akiket érdekel a régió jövője.

“Felháborító, hogy a kormány megint megpróbálja ellehetetleníteni az R2 megépítését és a pénzügyminisztérium a “gazdaságilag nem rentabilis” kategóriába sorolta az utat. Külön elszomorít, hogy a közlekedési tárca (amelynek minisztere 2 éve még velünk tüntetett) is többet beszél és foglalkozik az R7-es, valamint más északi útszakaszok megépítésével, mint a Közép- és Kelet-Szlovákia fejlődését gyökeresen meghatározó R2-vel. De mi nem adjuk fel és folytatni fogjuk a tüntetéseket is ha kell!!!” – írta Facebook-oldalán Cziprusz Zoltán, MKP-s önkormányzati képviselő, aki maga is részt vett a tüntetésen.

Marián Štúrik, a Naša Sobota képviselője szerint hibás stratégiai döntést hoztak, s a közreadott nyilatkozatában felszólítják a pénzügyminisztériumot és a szlovák kormányt, hogy értékeljék át a döntésüket.

“A rentabilitást nem csak pénzben mérik. Itt is emberek élnek, ők is megérdemlik a szebb jövőt, a komfortosabb életet” – szögezte le Radovan Ceglédy, a Mi Szombatunk PT tagja.

A tiltakozó akció pontosan egy órán át (reggel nyolc és kilenc között) tartott, és nyugodt lefolyású volt. “Ez volt az első tüntetés, és mindaddig folytatni fogjuk, amíg nem vesznek észre bennünket a kormányhivatalban” – mondta Ceglédy.
Share.