Októbertől Tompa Mihály nevét viseli a művelődési központ Tornalján

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Október elsejétől Tornaljai Tompa Mihály Városi Művelődési Központ lett a hivatalos neve a település művelődési központjának. A kétszáz éve született költő tiszteletére most egy domborművet is avattak az épület előcsarnokában.

Tompa Mihály 1846-48 között Bejében, a közigazgatásilag ma Tornaljához tartozó községben volt lelkipásztor, ahol ugyan egy emléktábla őrzi emlékét a templom falán, de eddig a városban nem emlékeztetett rá semmi.

A művelődési központ előcsarnokában a szepsi Lukács János szobrász és a hanvai László Ottó iparműves készítette dombormű leleplezésére a Tornaljai Városnapok keretében került sor. A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Tompa Mihály hanvai utódja, a költő munkásságának kiváló ismerője, Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese.

A dombormű felavatása után ünnepi testületi ülésre került sor, amelyen átadták Tornalja Város Díjait is – számolt be róla a Hírek.sk portál. Elismerésben részesült Fazekas Ágnes református lelkipásztor, Győrfi Erika, valamint a német tulajdonú Himolla vállalat. Polgármesteri díjban részesült Rákai Gábor katolikus plébános, Ištván Marcel evangélikus lelkész és Hunyadi Péter, a Petőfi-program tavalyi ösztöndíjasa.
Share.