Az újkori kényszerkitelepítés Gömörben

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Egyre jobban látható, hogy a kormány már nem törekszik a munkahelyteremtésre régióinkban, hanem minden olyan eszközt bevet, hogy a munkanélkülieket kitelepítse a nyugat-szlovákiai ipari központokba. Hetelni a gyárakba.

Az utóbbi időben egyre több olyan törvényváltoztatás lett elfogadva, amely nehezíti a szülőföldön való megmaradást. Sokszor a nehéz gazdasági helyzetben lévő családokat így kényszerhelyzetbe hozzák. Ha nem fogadják el a felkínált munkahelyet, akkor “kievidálják” őket a munkanélküli nyilvántartásból. A másik oldalon nehezítik az alkalmi munkavállalást is, mivel “dohodákra” szinte lehetetlen lesz dolgozni.

A gömöri régió csaknem 30 éve tartó gazdasági hanyatlásának köszönhetően már fiatalok, családok ezrei költöztek el, mivel nem volt lehetőség a tisztességes megélhetésre. Sok ígérgetés ellenére csak nyomokban sikerült eredményeket elérni. A gömöri falvakban pedig még nyomokban sem. Nem egy példa van arra, hogy mit is jelent egy családnak, ha a családfő nem tartózkodik otthon a családdal, hanem a munkásszállóban tengeti az idejét a műszak után. Nem egy gömöri család széteséséhez vezetett, ha a férj nem tartózkodik otthon. A gyermeknevelésről nem is beszélve.

A helyi munkahelyteremtés, illetve gyárak idetelepítése helyett a mindenkori kormányok a gömöri emberek kitelepítésére ösztönöznek. Ez egy hatalmas probléma, szégyen. A kényszerkitelepítés tovább fogja fokozni a helyi problémákat, az elköltözött családok, családfenntartók vásárlóereje egyre jobban hiányozni fog a helyi üzleteknek, szolgáltatóknak. A problémák hatványozódnak. Pedig megoldási lehetőségek lennének.

Miért nincsenek az ipari befektetések úgy irányítva, hogy a régiókban kössenek ki? Ha már úgy sincs szabad munkaerő Nyugat-Szlovákiában ez a kérdés még kényesebb. Miért vannak ilyen hatalmas adó- és járulékterhek, így is nehezítve a munkahelyteremtést, foglalkoztatást? Az autópályahiány kérdését már talán nem is érdemes említeni.  De a közlekedési problémákat még jobban mélyítik, azzal, hogy a máshol ingyenes vasúti személyszállítást megszüntetik. És nem nagyon akarják visszaállítani mostanság sem. Amikor…

Persze előjön, hogy mi vagyunk a hibásak és, hogy milyen képzetlen emberek is laknak Gömörben, ide nem lehet befektetőt hozni. Miért nincs átalakítva a helyi oktatási rendszer? Kezdve a szigorúbb alapiskolai képzéssel, ahol bizony sokszor csak látszatra tanulnak a gyerekek. Miért nincs kötelező, szigorúbb, és korszerűsített középiskolai rendszer, ami a leendő befektetők számára 4 év alatt simán ki tudná nevelni az annyira hiányzó szakmunkást. A középiskolai rendszer talán legnagyobb hibája, hogy a teljesen gagyi megyékre van bízva. És ha az élén a mi esetünkben Kotleba van… Az óvodák tekintetében már látni pozitív jeleket, de ez csak csepp a tengerben. Gondolkodott már azon valaki, hogy mennyi gömöri fiatal nem jár középiskolába? Vagy csak látszatra járnak pár évet, hogy utána segélyre tudjanak menni. Komoly hiányosságok vannak a szociálpolitikában is, amit a kistelepülések polgármesterei nyakába varrtak. Azt várják, hogy a következetességen, kellő szigoron alapuló aktivációs munkát be tud tartatni egy olyan polgármester, akit a többségi munkanélküli választók pár éven belül leválthatnak? A munkaügyi hivatalban dolgozókat pedig papírmunkával, adminisztrációval terhelnek.

A pozsonyi-nyugati központosításnak köszönhetően ott még több és szélesebb autópálya kell, még több felhőkarcoló épül, egyszóval pörög minden. A mi esetünkben meg a problémák örvényszerűen mélyülnek.  Nagyon az az érzése az embereknek, hogy a regionális problémák megoldása helyett a politikusok továbbra is csak a zsebüket tömik. Jó példa is van erre, mégpedig a Pozsony környéki autópálya telkeken meggazdagodó politikusaink…

Mz/x
Share.